Tips Bercuti Di Semporna

Perjalanan Dari Kuala Lumpur.

Dari LCCT ke Lapangan Terbang Tawau menaiki Air Asia mengambil masa 2 jam 45 minit, lebih cepat dan tambang penerbangan murah.

Sekarang (bermula Disember 2008) MAS pun telah membuat penerbangan langsung dari KLIA ke Tawau Airport.  Jadi kalau tidak selesa dengan penerbangan tambang murah, bolehlah naik MAS.

Lapangan Terbang Tawau ke Semporna.
Tiba di Lapangan Terbang Tawau, tidak ada pengangkutan awam murah melainkan anda memilih menaiki teksi sewa ke Semporna selama 1 jam dengan kadar tambang RM100. Sekiranya hendak menaiki bas mini ke Semporna, anda perlu ke Tawau dengan menaiki bas sewa khas ke Tawau selama 40 minit dengan tambang RM10 sahaja.

Dari Tawau ke Semporna menaiki bas mini.
Dari Station Bas Semporna-Sandakan-Kunak di Tawau, anda boleh menaiki bas mini ke Semporna dengan tambang RM10 dengan mengambil masa selama 2jam.

Di mana hendak menginap?
Saya hanya dapat menyenaraikan dua tempat ini untuk anda tidur menginap berapa hari anda suka memandangkan saya mempunyai beberapa pengalaman kurang baik di beberapa penginapan yang lain. Kedua-dua tempat ini saya berani jamin ianya selamat dan memudahkan anda mendapatkan info lanjut mengenai perjalanan anda di Semporna. Anda boleh menempah bilik dan perkhidmatan yang disediakan lebih awal dengan hanya menggunjungi laman web mereka.

Tempat menarik yang boleh anda kunjungi di Semporna.

  1. Pulau Sipadan.
  2. Pulau Mabul.
  3. Pulau Kapalai.
  4. Pulau Mataking

semporna

map1mapsipadan

seafest
Hotel Seafest (3 star) www.seafesthotel.com

floating
Dragon Inn Floating Hotel www.dragoninnfloating.com.my

Related Posts with Thumbnails

Komen Rakan FB

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement

17 Responses to “Tips Bercuti Di Semporna”

  1. Maz

    Dec 19. 2008

    Direct flight MAS KL – Tawau now available. just mo bgtau, bola update ur post. tq

    Reply

    Maya reply on December 20th, 2008 3:45 PM:

    ya sudah direct tu kan… thx aku sdh update

    Reply

  2. nani

    Feb 24. 2010

    hi..tumpang tanye..
    bas dr tawau ke Semporna seawal jam berapa yer? 2jam perjalanan kan?
    tqvm

    Reply

    Maya reply on February 25th, 2010 4:24 AM:

    Bas mini yang awal penuh adalah pengangkutan terawal TWU-SEMP untuk ke Semporna
    2jam – 21/2 jam…
    dependlah dengan kelajuan kenderaan

    Reply

  3. wan

    Mar 18. 2010

    aku nk bercuti kat semporna dan singgah pulau2 kat area situ..
    aku dari kl… lansung tak tahu nak pegi…
    ada budget sederhana & murah tak?
    tolong kasi tips skit…

    Reply

    Maya reply on March 20th, 2010 12:29 AM:

    tipsnya anda buat servey harga, telefon nama2 tempat di atas, sila usahakan melalui google phone num mereka.

    Reply

  4. ABC

    Nov 08. 2010

    saya dan suami baru balik dr semporna. I tell u i dont recommend to this place for holiday. Tak da apa pun yg menarik dekat semporna. Sampah banyak atas air.
    Kita org stay kat Dragon Inn. Hotel i can say ok lah. No kettle and drinking water provided at least 2 small bottle for complimentary. Seafood dekat hotel ini namanya Bdr Mutiara, i can say expensive. Yg murah sikit kat Kg Tampi. Tp jauh sikit kena naik prebet sapu byr RM15.
    Utk gi Pulau Mabul, kita org ikut bot Uncle Chang’s company sebelah Dragon Inn hotel. Utk ke Pulau Mabul yg mkn masa 45 minit tu kena byr Rm100/person. Utk gi snorkling gear RM 15. Naik bot ke Kapalai lg RM40/person. I tell u its not worth!! Gi Langkawi + pangkor + Port Dickson pun tak semahal ini.
    I wont go to this remote area any more. Not worth, scenery pun bkn cantik sgt. Hanya ada ikan dan rumpai laut aje. Cantik lg pulau2 kat tganu.
    Sampah merata2. Atas air punya lah byk. Sakit mata tgk nya. Majlis Daerah Semporna / Jab Laut marin kena ambil tindakan.

    Reply

    akuLaH reply on June 1st, 2012 4:53 PM:

    ABC: ntah la ko.. aku sekarang kat semporna. tak de pun sampah kat kawasan2 yg ko sebut tu.. mungkin kalau ada pun, apek da bersihkan pasal nak kawen ngan maya karin. tu pasal dorg shoot film kat sini.. ada pun sampah kat pembuangan sampah. pelik aku ko ni. apa yg m.zul cakap kat bawah ni, 100% aku setuju. lagi 1 sekurang2nya semporna ni salah satu lokasi yg dapat menyumbang pendapatan negara. cakap pasal pulau, pengunjung asing list down pulau2 kat sabah ni. nak tengok penyu telo, kat tgganu je la kut. nak diving ke apa mu mai sabah. kalau ada duit lagi la..

    Reply

  5. m.zul

    May 15. 2011

    Salam, mmg rate tambang ke pulau2 mabul agak mahal. Sbbnya ia adalah top 5 in the world for DIVING, not sight seeing. Even snorkling is not worth it to go here. As a diver that rate is reasonable. I’ve been here twice n definitely will come again for more DIVES.

    Thanks.

    Reply

  6. j.jaz

    Jun 18. 2011

    hiii, ada tak kereta sewa kat airport Tawau ? berapa harga sewanya dalam 1 hari untuk kereta myyv atau wira?

    Reply

  7. lina

    Jul 04. 2011

    so far kami yg stay di sabah x ada dgr lagi di semporna x best….semua thumb up…x penah dengar kotor atau x best…di sana relax btul….klu snorkling pling best…pndai2 la cari yg murah…langkawi ngan terangganu x sama ngn di semporna…its different but pantainya mmg best….

    Reply

  8. j.jen

    Jan 28. 2012

    d semporna ada lapangan terbang ka 2.?

    Reply

    Maya reply on January 29th, 2012 2:16 AM:

    tidak ada

    Reply

  9. Aj

    Jun 11. 2012

    Thanks tips nya Maya. Napa kalau hotel lain?
    Aj recently posted..Ilmu Solat JumaatMy Profile

    Reply

  10. Sob

    Oct 20. 2012

    Sekarang kadar tambang bas mini dari Tawau ke Semporna masih lagi rm10 ka?

    Reply

    Maya reply on October 21st, 2012 11:31 AM:

    ya… masih RM10

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Semporna perlu sempurna. | Puadede.Com - 02/12/2010

    […] Tips bercuti di Semporna […]

Leave a Reply

CommentLuv badge