Sejarah Tawau.

Tawau adalah sebuah daerah yang terletak di Pantai Timur Selatan Sabah dengan kedudukan Latitude 4.298ºN Longitude 117.883º E yang merangkumi keluasan 612,506 hektar atau 6,125km persegi. Daerah Tawau berkongsi sempadan dengan Kalimantan, Indonesia di Selatan serta dikelilingi Laut Sulu di Timur dan Laut Sulawesi di bahagian Selatan.

Tawau mempunyai 10 mukim dan 81 kampung yang terhimpun dalam dua kawasan Parlimen iaitu Parlimen Tawau dan Parlimen Kalabakan. Dalam Parlimen Tawau terdapat tiga Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sri Tanjung, Apas dan Balung manakala Parlimen Kalabakan pula mengakumi Merotai, Tanjung Batu dan Sebatik.

Menurut catatan sejarah, Tawau telah pun berpenduduk dengan sebuah perkampungan nelayan yang kecil dengan 200 orang penduduk pada tahun 1898. Pada ketika itu Tawau berada dibawah pemerintahan Kesultanan Sulu. Dalam satu perjanjian yang termeterai pada 22 Januari 1978, Kesultanan Sulu menyerahkan kawasan di persekitaran Tawau yang wujud masakini kepada pihak Inggeris.

Tawau menjadi sebahagian daripada kawasan jajahan orang-orang Inggeris iaitu melalui Syarikat (Berpiagam) Borneo Utara. Mengikut catatan The North Borneo Annual Volume (1955-1965). Piagam itu menyatakan sistem pentadbiran bermula pada tahun 1898, iaitu berikutan langkah-langkah pihak Syarikat (berpiagam) Borneo Utara membuka sebuah penempatan di Tawau dan seterusnya mengadakan asas-asas pentadbiran Kerajaan Tempatan di situ.

Untuk mengelak perselisihan faham dengan Belanda yang memerintah Indonesia pada masa tersebut, Inggeris telah mengambil langkah-langkah untuk menetapkan sempadan. Ini disebabkan sempadan asal bagi kawasan yang telah diserahkan kepada pihak Inggeris oleh kedua-dua Sultan Brunei dan Sultan Sulu ialah di bawah Sungai Sibuco berdekatan dengan Tarakan (Indonesia) yang mana kawasan tersebut termasuk di bawah pemerintahan Belanda yang ketika itu telah sedia ada menghuni di kawasan tersebut. Berikutan itu satu Suruhanjaya Sempadan telah ditubuhkan pada tahun 1912 yang terdiri daripada pegawai-pegawai dari United Kingdom dan Belanda.

Sebuah Laporan Bersama telah disediakan beserta dengan peta dan ditandatangani oleh Pesuruhjaya masing-masing di Tawau pada 17 Februari 1913. Kemudian mengikut protokol di antara United Kingdom dan Belanda yang telah ditandatangani di London pada 28 September 1915, kedua-dua kerajaan mengesahkan laporan bersama beserta kandungan peta tersebut.

Sehingga 1930an, Tawau berkembang dengan pesatnya dalam bidang pertanian dengan pembukaan Ladang Getah Kuhara, Ladang Tembakau Manila dan Ladang Kelapa Kubota. Pada ketika itu, sudah ada dua deretan kedai yang semuanya dianggarkan berjumlah 60 rumah kedai di Jalan Dunlop dan Jalan Man Cheong. Jalan Dunlop diambil sempena nama Pegawai Daerah ketika itu, A.R Dunlop dan Jalan Man Cheong pula adalah sempena nama kedai kopi yang popular ketika itu.

Pada Perang Dunia Pertama (1914-1918), Tawau tidak mengalami kesan langsung peperangan tersebut melainkan kemerosotan eknominya yang juga berlaku di mana-mana tempat di dunia pada masa tersebut.

Akan di sambung di posting lain…

Sumber: Yahoo & Google searching

UPDATE 1 NOVEMBER 2010:
Sejarah Tawau juga boleh didapati di sini:
Tawau dan sejarahnya
Kebakaran besar di Tawau 1953

Related Posts with Thumbnails

Komen Rakan FB

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement

12 Responses to “Sejarah Tawau.”

 1. hery

  Apr 27. 2008

  tawauu…. da beshhh!!!

  Reply

 2. loena

  May 10. 2008

  hai…tawau have a nice day.

  Reply

 3. fazil75

  Nov 17. 2008

  tabik spring to Maya krana info di atas, aku pun tak tau betul asal-usul Twu yg sepenuhnya… Tawau the best….. tq byak2 la Maya.

  Reply

 4. zati

  Nov 29. 2008

  inisiatifmu bagus, teruskan… terbuai-buai bila sebut puadede..

  org tawau cni…

  Reply

  amira nur asyiqin reply on July 27th, 2009 4:20 PM:

  Selamat pagi Tawau.Untuk pengetahuan semua nama Tawau adalah sempena perkataan ‘Tawui “yang bermakna jauh dalam bahasa Tidung.Perkataan ini sering di sebutkan oleh kaum minoriti yang hendak pergi ke Tanjung(Panggilan untuk Bandar Tawau pada zaman dahulu).Begitu juga dengan nama Kampung “Membelua “yang bermakna Hantu dalam bahasa Tidung dan Kampung Batu “Tinagat”Tinagot yang bermakna Batu di tebang.Ini di sebabkan oleh kerana batu yang seolah-olah ditebang disebabkan oleh hakisan ombak dan air laut.Terima kasih.

  Reply

 5. azmilahud

  Oct 20. 2009

  Juga nma Merotai yang membawa maksud “Murut Matoi” ~peace :)
  .-= azmilahud´s last blog ..SIAPA TEMAN SEJATI KITA? =-.

  Reply

 6. Cicit Pengiran Digadung

  Oct 11. 2011

  buku “Sejarah dan budaya bugis di tawau sabah” lebih realistik judulnya “Budaya Bugis Di Tawau Sabah”.setelah saya membaca dan menelitinya banyak fakta-fakta yang diragui.Contoh dikatakan orang bugis yang membuka tawau berfakta kampung Ranggu.Menurut cerita orang-orang tuaTidung dan suluk yang membuka kampung tersebut nenek moyang mereka bukannya bugis. Bugis hanya sehingga sebentar sahaja untuk berlindung dari ombak dan angin selatan sebelum balik ke sulawesi.Melalui penelitian saya buku ini tidak boleh dikategori sebagai BUKU SEJARAH.Ia banyak mengubah sejarah sebenar.

  Reply

 7. Abdul Hamid bin Durajak

  Oct 25. 2011

  Saya tertarik pada apa yang sedang di bincangkan mengenai asal usul Tawau mendapat namayna, dan saya juga amat bersetuju pada pandangan cicit pangiran digadung dimana lau nak kaji kena tanya pada penjajah dahulu dan bukan pada orang yang baru datang kelmarin ke Tawau. Satu perkara yang tidak pernah di sebut di dalam mana-mana rencana tentang sejarah Tawau ialah mengenai satu perkampungan suku kaum Tidung yang terdapat di Pulau Kalumpang, yang mana suku kaum Tidung di sini di kenali dengan panggilan suku Tidung Kalumpang, ada lah di percayai dari sini lah bermula perkampungan suku Tidung di Kg Indra Sabah dan Tidung Apas dan seterusnya suku Tdung Tawau. semuanya bermula dari kg Pulau Kalumpang di kuala sungai Kalumpang dekat dengan Pagagau, semporna. untuk membuktikan ini tuan-tuan boleh datang ke Kg Pulau Kalumpang ini dengan membawa pakar-pakar kaji purba dari mana-mana saja untuk tujuan mengkaji berapa lama atau berapa tahun lamanya makam atau kuburan nenek moyang kami yang berkubur di kg Pulau Kalumpang ini. untuk memudahkan tuan-tuan untuk tujuan ini tuan-tuan boleh menghubungi saya melalui email sd7530c@yahoo.com. untuk makluman juga makam moyang kami yang bernama Pangiran Anum juga terdapat disini yang di semadikan di kg Pulau Kalumpang ini sekitar tahun 1800+/-. dan turunan Pangiran Anum susunan yang ketujuh atau ke lapan masih ada sampai kini.
  Dari itu tidak hairan lah lau Tawau mendapat namanya berasal dari perkataan suku Kaum Tidung ini. sekian adanya.

  Reply

 8. Hj Adanan @ Adnan Hj Abdul Rahman

  May 08. 2012

  Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

  Saya amat tertarik dengan pengkisahan Sejarah Tawau. Sebagai salah seorang warga jati Tawau penonjolan Tawau menerusi sejarah ini sangat memberikan manafaat kepada generasi baru,setidak-tidaknya mereka dapat mempelajari sedikit sebanyak budaya, masyarakat, dan pelbagai lagi yang berkaitan dengan Tawau itu sendiri. Teruskan usaha sebegini agar pengumpulan sejarah tentang Tawau akan terus bertambah dan dapat diketahui umum.

  Tahniah..

  Hj Adanan @ Adnan bin Hj Abdul Rahman bin Salim bin Puado bin Musa bin Daula

  Reply

 9. CleoDaniel

  May 07. 2013

  Aku Sayang Tawau
  Aku Lahir Di Tawau
  Jadi kenapa la Aw….

  Reply

 10. Tidung Blok 31

  Oct 22. 2014

  Sebenarnya banyak lagi nama tempat perkataan tidung dalam daerah tawau ni. Sebagai contoh, balung=tebuan, apas= jalan, Tinagat=tebang/batu, tawau=mata pancing, membalua=berhantu, mengkuba (ditukarkan kepada wakuba selepas diduduki suku lain kerana menyesuaikan dengan dielek suku mereka), Lung manis,merotai dan beberapa nama untuk tempat tempat kecil lain

  Terdapat juga beberapa nama tempat yang seratus% sama dengan nama tempat yang wujud di kepulauan tidung Pulau Tarakan (Pusat kerjaan Tidung lama) seperti Tanjung Batu, Tingkayu. Ini sesuatu yang menjadi kebiasaan bila penghijrahan penduduk beramai ke sesuatu tempat yang jauh, mereka cenderung menamakan tempat baru sama seperti tempat asal mereka. (contohnya Serdang, selangor dan serdang indonesia, Kg Kerinchi KL dengan kerinchi indonesia, Kampar Perak, Kampar Indonesia, Subang sumatera dgn subang selangor etc)

  Selain kerajaan sulu, tawau juga pernah dibawah pemerintahan Kesultanan Bolongan dan Kesultanan Tidung Tenggara. pada masa itu populasi penduduk bandar tawau ( belum bandar lagi time tu) lebih kurang sama ramai dengan apas, kalabakan, batu payung tinagat, etc. British datang kawasan tanjung dipiilh untuk dijadikan pusat mungkin dekat dengan kwsn strategik dibangunkan sbg perlabuhan yg lebih besar.

  Klu penjajah pilih batu payung atau apas atau inderasabah sekarang ni jadi pusat bandar mungkin landskap bandar tawau masa ini pun berbeza. Apa pun itu cuma lokasi, tawau tetap tawau seadanya. Tempat perkongsian budaya, medan rezeki kita, dan kepelbagaian loghat dari suku bangsa yang mencorakkan survival Tawau dan keunikannya.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tawau Dan Sejarahnya - 06/10/2010

  […] ini, aku pernah menulis tentang sejarah Tawau pada 30 Januari 2008 dalam entry Sejarah Tawau (sila klik untuk mengikutinya) iaitu dengan berbekalkan hasil pembacaan di samping beberapa rujukan […]

Leave a Reply

CommentLuv badge