Sejarah Bendera Sabah

Inilah gambar bendera Sabah. Bendera yang setiap pagi perhimpunan sekolah yang akan dinaikkan dan diiringi dengan lagu Sabah Tanah Airku. Kalau dilihat sejarah bendera Sabah yang turut bertukar-tukar sebenarnya boleh dirujuk kepada sejarah negeri ini sendiri yang pernah ditadbir oleh Kesultanan Brunei, Sulu, British, Jepun dan kembali kepada British dan akhirnya merdeka dalam Malaysia 16 September 1963.

Kenapa nama Sabah negeri ini? Merujuk kepada pautan wikipedia, dapatlah diringkaskan asal nama Sabah adalah berasal daripada nama asli penduduk peribumi di negeri ini bagi bahagian tertentu di pantai barat laut. Ini dikuatkan lagi dengan penggunaan nama Sabah pada 1877 sempena penganugerahan gelaran Maharaja Sabah kepada Baron Gustave Von Overbeck (salah seorang pengarah syarikat British North Borneo Company) oleh Sultan Brunei, Abdul Momin (1852-85).

Sejarah pentadbiran Sabah – Kronologi pentadbiran.

  • 1704 : Sultan of Brunei cedes the lands east of Marudu Bay to the Sultanate of Sulu.
  • 1763 – 5 Mar 1775 : Sultan of Sulu cedes Balambangan Islands and the Sabah peninsula to British East India Company; Balambangan is renamed Felicia Island.
  • 1775 – 15 Jul 1946 : Formally under the sovereignty of the Sultan of Sulu(but from 1881 under British rule [see Philippines]).
  • 1803 – Nov 1805 : Second British attempt to settle Balambangan.
  • Nov 1865 – 1866 : Failed American Trading Company settlement named Ellena in North Borneo near the mouth of the Kimanis River.
  • 26 Aug 1881: British North Borneo Charter Company rule.
  • 12 May 1888 : British protectorate (State of North Borneo)
  • 18 Jan 1942 – 10 Sep 1945 : Japanese occupation; part of Boruneo Kita (North Borneo)(Brunei, British North Borneo, Sarawak and Labuan). In May 1942 British Borneo divided into 4 Shu (provinces/states)10 Sep 1945 – Jan 1946 Australian military administration.
  • Jan 1946 – 15 Jul 1946 : British military administration.
  • 15 Jul 1946 : British crown colony (British North Borneo [incl. Labuan]).
  • 16 Sep 1963 : Joins Federation of Malaysia.

Governors of Balambangan

  • 1763 – 1775 Alexander Dalrymple (b. 1737 – d. 1808)
  • 1773 – 5 Mar 1775 John Herbert -Resident
  • 1803 – Nov 1805 Robert Townsend Farquhar (b. 1776 – d. 1830)

Govenors of Ellena

  • Nov 1865 – 1866 Thomas B. Harris (b. 1826? – d. 1866) + Joseph W. Torrey (titled Rajah of Ambong and Marudu)

Maharajah of Sabah and Rajah of Gaya and Sandakan

  • 29 Dec 1877 – 26 Aug 1881 Alfred Dent (b. 1842 – d. ….)

Chairmen of the British North Borneo Provisional Association, Ltd.

  • 26 Aug 1881 – Apr/May 1882 Gustav Freiherr von Overbeck (b. 1831 – d. ….)

+ Alfred Dent (s.a.)
+ Richard Charles Mayne
+ William Henry McLeod Read

Chairmen of the British North Borneo Chartered Company

  • Apr/May 1882 – 1893 Sir Rutherford Alcock (b. 1809 – d. 1897)
  • 1893 – 1903 Richard Biddulph Martin (b. 1838 – d. 1916)
  • 1903 – 1909 Sir Charles James Jessel (b. 1860 – d. 1928)
  • 1909 – 14 Sep 1910 William Clark Cowie (b. 18.. – d. 1910)

Presidents of the British North Borneo Chartered Company

  • 1910 – 1926 Sir Joseph West Ridgeway (b. 1844 – d. 1930)
  • 3 Feb 1926 – 15 Jul 1946 Sir Neill Malcolm (b. 1869 – d. 1953)

Governors

  • 26 Aug 1881 – 1887 William Hood Treacher (b. 1849 – d. 1919)
  • 1887 – 1888 W.M. Crocker
  • 1888 – 1895 Charles Vandelleur Creagh (b. 1842 – d. 1917)
  • 1895 – 1900 Leicester Paul Beaufort (b. 1853 – d. 1926)
  • 1900 – 1901 Hugh Charles Clifford (b. 1866 – d. 1941)
  • 1901 – 1903 Ernest Woodford Birch (b. 1857 – d. 1929)
  • 1904 – 1911 Edward Peregrine Gueritz (b. 1855 – d. 1938)
  • 1911 – 1912 Francis Robert Ellis (b. 1849 – d. 1915)
  • 1912 James Scott Mason (b. 1853 – d. 1912)
  • 1913 – 1915 Cecil William Chase Parr (b. 1871 – d. 1943)
  • 1915 – 1922 Aylmer Cavendish Pearson (1st time)(b. 1876 – d. 1926)
  • 1922 – 1925 Sir William Henry Rycroft (b. 1861 – d. 1925)
  • 1925 – 1926 Aylmer Cavendish Pearson (2nd time)(s.a.)
  • Oct 1926 – 16 Dec 1929 John Lisseter Humphreys (b. 1881 – d. 1929)
  • 1930 – 1933 Arthur Frederick Richards (b. 1885 – d. 1978)
  • 1934 – 1937 Douglas James Jardine (b. 1888 – d. 1946)
  • 1937 – 18 Jan 1942 Charles Robert Smith (1st time) (b. 1887 – d. 1959)
  • (Japanese prisoner 18 Jan 1942 – Aug 1945)

Japanese Military Governors

  • 1941 – 1942 Kiyotake Kawaguchi (b. 1892 – d. 1961)
  • 1942 Yoshitake Tsuda
  • 11 Apr 1942 – 5 Sep 1942 Toshitame Maeda (d. 1942)
  • 5 Sep 1942 – 26 Dec 1944 Masataka Yamawaki (b. 1884 – d. 19..)
  • 26 Dec 1944 – 10 Sep 1945 Masao Baba (d. 1947)

Heads of State (title Yang di-Pertuan Negara; from 1976, Yang di-Pertua Negeri)

  • 16 Sep 1963 – 16 Sep 1965 Tun Mustapha Harun (b. 1918 – d. 1995)
  • 16 Sep 1965 – 16 Sep 1973 Datuk Pangeran Ahmad Rafai (b. 1907)
  • 16 Sep 1973 – 28 Jul 1975 Tun Mohd Fuad Stephens (b. 1920 – d. 1976)
  • 28 Jul 1975 – 12 Oct 1977 Datuk Mohamad Indan Kari (b. 1921) (from 197., Tun Mohd Hamdan)
  • 12 Oct 1977 – 25 Jun 1978 Tun Ahmad Koroh (b. 1925 – d. 1978)
  • 27 Jun 1978 – 31 Dec 1986 Tun Datuk Mohamad Adnan Robert (b. 1917 – d. 2003)
  • 1 Jan 1987 – 31 Dec 1994 Tun Mohamad Said Keruak (b. 1926 – d. 1995
  • 1 Jan 1995 – 31 Dec 2002 Tun Sakaran Dandai (b. 1930)
  • 1 Jan 2003 – now Datuk Ahmadshah Abdullah (b. 1946)
  • Datuk Seri Panglima Juhar bin Mahiruddin

Sumber : Worldstatesmen

Related Posts with Thumbnails

Komen Rakan FB

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement

15 Responses to “Sejarah Bendera Sabah”

  1. err..

    May 31. 2008

    waktu aku skola darjah xsangka aku dlu bendera sabah mo sm dgn bdera pilipina..

    Reply

  2. Yaacob

    Sep 26. 2008

    Could somebody give some background as to how the settlement was named ELLENA under the American Trading Company of Borneo. Thank

    Reply

    lfonseca reply on November 21st, 2010 3:40 PM:

    Probably it was named after the Company’s ship, Ellen.

    Reply

  3. miss aida

    Oct 26. 2008

    thanx for the info..yea

    Reply

  4. sonia

    Sep 08. 2009

    Terima kasih kerana membuat kajian ini. Rasanya, tak ramai yang tahu tentang sejarah negeri Sabah yang tercinta ini dari segi pemerintah-pemerintah yang pernah menjajah bumi ini..

    Syabas!

    Reply

  5. lan82

    Nov 16. 2009

    begitu mendalam kajian ko buat yah,sempat lagi arwah ayahku belajar sampai tahun 3 di sekolah pondok 1945 di lahad-datu,memang terarlah awk nie,thanks sebab buat kajian tentang sabah

    Reply

  6. abang nana

    Oct 20. 2010

    ermmmm,,,,,,,,
    cantiknya bendera kiya neeee,,,aku beruntung dapat jadi anak malaysia:)

    Reply

  7. abang nana

    Oct 21. 2010

    Huh….
    Nasib baiklah ada maklumat nee, kalo x ,ndakbuli lah
    aku kasi siap projek sekolah aku tu…Thankz ya……:)

    NAONA and DOWNN are BFF…………

    =NANA+ NADIAH+ OMEL+ WAZNAH+ DAYANG
    =ANA+ NAD+ OMEL+ WAWA+ DAY

    Reply

  8. abang nana

    Oct 21. 2010

    jangan segan-silu, berilah komen anda…

    Reply

  9. durinsing

    Apr 14. 2011

    Thank you, this is very informative. tiada dalam buku teks malaysia suda ..

    Reply

  10. jojoe

    Apr 19. 2011

    Hebat! Usaha yg terpuji.
    Saya berminat jg nak tau pasal sejarah jata negeri & lagu negeri Sabah…..

    Reply

  11. Ducks

    Jul 10. 2011

    ingat lg jata lama negeri sabah yg hampir sama ngan jata negeri sarawak..?
    dah lama cari jata lama tu.. waktu skola rendah dl ada pernah tgk.. tp skarang dah tak pernah jumpa

    Reply

  12. ct.pontianak

    Aug 30. 2012

    Sabah bole..bole bah klu kau

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. 3 Lions | CSNK - 05/05/2011

    […] Wikipedia / Puadede nuffnang_bid = […]

  2. Awis Are-Wish - 02/11/2014

    […] Posted on November 1, 2014November 1, 2014 by awis72 Sejarah Bendera Negeri Sabah (http://puadede.com/v1/sejarah-bendera-sabah/#) […]

Leave a Reply

CommentLuv badge