Pasar Tanjung Tawau.

pasar

Aku masih ingat lagi masa kecil dulu, di tapak pasar inilah aku selalu duduk mencangkung menunggu mak aku membeli ikan. Yang nostalgia dan klasik mengenai pasar ikan lama itu adalah ianya pasar ikan atas air dengan jambatan yang licin dan berbau hanyir.

Pasar Tanjung Tawau sememangnya menjadi lokasi tumpuan, lebih-lebih lagi di musim perayaan. Mungkin tidak ramai yang mengetahui keunikan pasar ini.

Keunikan.

  1. Pasar dalam bangunan yang terbesar di Malaysia.
  2. Kosnya dianggarkan 17 juta.
  3. Siap pada 1999.
  4. Pasar ini mempunyai dua tingkat.
  5. Memuatkan 6,000 gerai.
  6. Dilengkapi kemudahan surau dan tandas.
  7. Ada jam besar.
  8. Just imagine how many people inside( I can’t imagine ).
  9. Di dalamnya ada pasar kering, basah dan juga gerai makan.
  10. Tempat paling banyak amplang, ikan terubuk masin, pelbagai spesis ikan kering. termasuklah keropok ikan (sapa tak pernah makan, rugi!).
  11. Boleh mendengar pelbagai bahasa, tapi bahasa rasminya still Melayu.
  12. Tempat larangan bagi pencuri dan seangkatannya (kerana kalau mencuri, siaplah jadi bangkai di dalam, just joke).
  13. Lokasinya begitu strategik iaitu di kawasan bandar Tawau, di belakangnya adalah pasar ikan, di tepinya pelbagai market shop.
  14. Orang seberang yang berbelanja di sini pun ramai.

pic: etawau.com

Related Posts with Thumbnails

Komen Rakan FB

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement

13 Responses to “Pasar Tanjung Tawau.”

  1. sankai

    Mar 23. 2008

    nampak dari pic memang cantik kan….dari sudut mana di ambil nie.??

    Reply

  2. romzi

    Mar 23. 2008

    ada tu lot untuk pasar khinzir, lepas tu majoriti bangsa bugis, apa lagi ya.. ohhh! jangan try mencuri di dalam kalau kedapatan bagus terus mengucap dua kalimat syahadat.

    Reply

  3. Maya

    Mar 23. 2008

    shoot dari seberang jalan atas bangunan ndak tau tingkat berapa. etawau micheal yg punya pic ni, bukan aku… belum mampu beli DSLR bah.

    Memang jd isu tu dulu org jual babi di pasar situ. Ala dulu2 pun pasar babi ada di sebelah pasar ikan, nasiblah sekarang ni sudah dipindahkan.

    Reply

  4. friendly

    Mar 24. 2008

    bangga jadi orang tawau… hahaha….

    Reply

    anang reply on October 12th, 2010 1:56 PM:

    mestilah….kita lahir tawau mesti bangga bah………………………lbh2 lg kita yg jauh dari bandar sendirikan……….

    Reply

  5. secret1108

    Mar 29. 2008

    ku merindui hometown kuuU.. huwaa..
    pasar nie laa kita bleh melihat kehidupan yang sebenar

    Reply

  6. Allwis

    Apr 20. 2008

    rasa-rasa pernah sesama kita mencangkung tunggu mak beli ikan dipasar lama tu,heheh,,dulu ada pak cik gemuk jual ais krim dekat pondok jaga parking kan,pernah beli ais situ x,sedap masa tu..hahaha

    Reply

  7. ein

    Apr 27. 2008

    hukhuk…awsome!! nampak dr pic, mantap ar pasar 2. xpenah plak aku tguk semantap 2 in realiti.. superimpose la 2.. neway, i’m oso proud 2 b me, as org tawau..
    ekceli sapa punya website nie?? gud job.. congrates 2 u.. teruskan lg perkenalkn tawau d mata dunia.. v(-_^)v

    Reply

  8. hery

    Apr 27. 2008

    wow!! hahaa.. uit! ada kawan ku mnjual d dlm tu..
    sani!! sani!! ok ka?? hahahaa..
    jaga1 kamu dgn bdk pasar ar!! hehehee..

    Reply

  9. ali

    Aug 26. 2008

    salam,
    dulu 1989 ~ 92 sy mengajar di sm.st patrick, tawau
    hingga hari ini masih rindu tawau…. rindu sangatttttttttttttttttttttttttttttt(esp. Batu Payung)
    Lebih-lebih lagi Semporna (1985~1989 : SMK Abdullah)..
    tmpt jatuh lgi di kenang………..huhuh.huhuhhuuuuu
    Kalau tiada aral: 30Apr ~ 3Mei 2009 Nak pegi jugak…..
    Panjang umur Insyallah sampai… tocket dah comfirm !…..
    .tapi mau carik sapaaaaa yaaaaaaaaaa? mungkin ada yg kenal…
    barangkali Mesjid Raya…masih ku ingat…
    atau kamu yg akan sambut aku ? @nostagia air terjun table!

    Reply

  10. wan_tawau

    Oct 30. 2009

    aduiiiii rndunya mo blikkk tawau…

    ndak sbar aq aq mo blikkk….

    cpat la cutiiiiii…………….

    aq mo blik tawauuuuuu……………………

    Reply

  11. mus

    Sep 07. 2010

    saya mahu dapat kan orang tawau yang paham tentang ikan. saya mahu ambil ikan dari dia ke penang

    Reply

  12. akakcomey

    Dec 03. 2010

    Pernah sampai di sini tetapi tak shopping

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge