Ceramah Agama Maulud dari Makassar

Aku dapat copy Ceramah Agama Maulud di Makassar ini daripada seorang rakan ketika membuat PPM di Kunak baru-baru ini.  Intipati ceramah agama ini sememangnya pedas namun kebijaksanaan penceramahnya yang aku kenali sebagai “ustaz pendek” boleh membuatkan sesiapa sahaja terhibur ketawa (tapi otak berfikir).  Meskipun bahasa penyampaian ceramah ini diselitkan dengan bahasa Bugis, tapi ianya mudah difahami.

Masa: 16m.55s

Masa: 16m.55s

Masa: 16m.55s

Masa: 16m.20s

Antara intipati ceramah ustaz itu yang sehingga kini tidak akan aku lupakan adalah betapa generasi zaman sekarang ini tidak lagi mempunyai sikap siri` (malu), terlalu sekke (kedekut), selalu menjadi taugeh (bengkok) dan banyak lagi.

Lirik lagu yang ada dalam ceramah ini:

Pada zaman dahulu kala,
Pada zaman jahiliyah,
Lahirlah seorang Rasul,
Yang terakhir dan mulia,
Nabi Muhammad namanya,
Siti Aminah ibunya,
Abdullah nama ayahnya,
Madinah tempat tinggalnya.
Setelah dewasa diangkat menjadi Rasul,
Oleh Allah yang kuasa,
Pencipta Alam Semesta

Tujuan aku meletakkan ceramah ini untuk sebaran umum dan untuk kita sama2 mengambil teladan daripada intipati ceramahnya.

DIRECT LINK DOWNLOAD
ceramah 1
ceramah 2 (sambungan 1)
ceramah 3 (sambungan 2)
ceramah 4 (sambungan 3)

Any blog, dont steal my bandwith.

Related Posts with Thumbnails

Komen Rakan FB

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement

32 Responses to “Ceramah Agama Maulud dari Makassar”

  1. angriani

    Feb 12. 2009

    waaa…baru dapat masuk blog maya
    lama bah udah ndak jumpa…uhukssss

    Reply

    Maya reply on February 14th, 2009 10:03 AM:

    masing2 urus kehidupan bah sis

    Reply

  2. sankai

    Feb 13. 2009

    yaaa…
    apa lagi..makan-makan…

    Reply

    Maya reply on February 14th, 2009 10:04 AM:

    kalau ngam masanya… buli bah

    Reply

  3. madie

    Feb 14. 2009

    angka toe bicara ogie’na te ustaz e..micawa maneng sibawa ku kelingai..hahaha.. locok2 juga itu ustaz..tapi mapasse memang. hehe…pahamkah sankai..

    Reply

    Maya reply on February 14th, 2009 10:05 AM:

    sankai mana faham tu… degaga ni ugi`na

    Reply

  4. friendly

    Feb 14. 2009

    hehe…

    friendly’s Terkini di blog…Berapa Nilai Harga Blog Anda?

    Reply

  5. Pakcik_Ribut

    Feb 14. 2009

    Sama2 la kita renungkan.

    Reply

  6. Aj

    Feb 21. 2009

    mmg menginsafkan dan harus d fikirkan terutama untuk para istri dan suami sendiri

    Aj’s Terkini di blog…I Saw Ghost Behind You

    Reply

    Dlycan reply on February 23rd, 2009 11:10 PM:

    huh ya la tu AJ ko macam mana sudah ok juak ko ka masih ko layan ka SYSTEM OF DOWN sama ba aku tengok ko dengan penyanyinya tu … hahaha .. lek J aku men² jak tu (huntingwolf)

    Reply

  7. Dlycan

    Feb 23. 2009

    Assalamualaikum sis….

    mana gambar masa buat PPM 2?, takde pun sia² jak d ambil baru ndak d kasik masuk ba….

    lagi satu nak bagitau pasal projek pc tu kena tunggu bos ku balik dari china baru confirm. Tapi mungkin kami ambil dua jak.

    Reply

  8. Adry

    Feb 24. 2009

    Allahuakbar!!!

    Adry’s Terkini di blog…A visit to a friend shop…

    Reply

  9. SERIKANDI

    Mar 03. 2009

    Salam, Maya…Best gilerrrr ceramah tu…Dalam gurau banyak pengajaran yang dapat diambil..

    SERIKANDI’s Terkini di blog…aMaLaN SuNat

    Reply

  10. hasni

    Mar 14. 2009

    bole x,sy mtk izin,publish diz ceramah kat my blog??

    hasni’s Terkini di blog…saje-saje je ni…

    Reply

    Maya reply on March 16th, 2009 7:40 PM:

    Ok saja bah, yang penting kamu host sendiri itu fail ceramahnya…

    Reply

  11. Al-iQ'WAN

    May 10. 2009

    Alhamudullilah… ceramah yang berkesan. bukan ketawa, bukan jenaka hanya hidayah yang di ingini..

    Reply

    Maya reply on May 10th, 2009 6:37 PM:

    kalaulah ustaz ini ke Tawau buat ceramah, pasti dapat sambutan luar biasa…

    Ada cadangan bawa ustaz ni kah iQ`WAN?

    Reply

    hidayah reply on September 20th, 2010 5:45 PM:

    ass, wr wb,!! subhanallah.. meskipun sudah lama? hampir satu th lbih? baru saya tau ini? ceramah ini,? jiwa semakin cerah, ceria,dan sadar,? akan betapa sya haus akan pencerahan seperti ini ?? dan semakin kental rasa cinta dan bangga saya sbagi ummat kanjeng nabi muhammad saw, sya bertrima kasih tak terhingga buat pemilik nama maya ! salam kenal n smga smkin berjaya amin… tpi sayang sya blm bisa mengopi ? krna saya pki com boss saya dn full bahasa cina/bhsa pagar ? hheee,, plng tidak sya sudah bisa dengar al-hamdulillah ya allah,,,

    Reply

    Maya reply on September 21st, 2010 2:18 AM:

    Saya hanya perantaraan dalam menyampaikan intipati ceramah ini menggunakan kuasa internet. Sama2 kita menyebarkannya

  12. algojo

    May 21. 2009

    ya memang locok2 ni ust klu beceramah. Ada jgk ceramahnya aku dengar yang di bone dgn di palopo. Yg ini ceramah di makasar.

    http://uztadzdasad.blogspot.com/ <– blog ust das’ad latif

    algojo’s Terkini di blog…Ahli Kelab WIngs

    Reply

  13. khalideka

    Aug 20. 2009

    ustad hj das’ad latif ke sandakan juga pasti mendapat sambutan yang mengalakkan kerana ramai yang sudah mengenali beliau disini [sandakan] saya juga memenati ceramah ceramahnya.

    Reply

    Julieza Hayati reply on November 12th, 2009 12:55 PM:

    Bila ust. akan ke sandakan? sy pn suka jg ngan ceramah2 ust. lucu dn punya makna yg tersirat sebagai pengajaran…

    Reply

  14. agustyanto

    Sep 17. 2009

    magello lade’ ceramana pak uztaz daz ‘ad…

    maccatongn lah…………

    ogi metoka kasih…

    tapi de’ nengka ujokka ke sulawesi…….

    he he he he he….

    Reply

  15. agustyanto

    Sep 17. 2009

    ada ga videnya……

    kklu ada bagus banget tu…

    ga ada videonya udah lucu banget ..

    palagi ada…..

    iya ogi mato…

    tau bone……..

    ada ga ceramah yg di bone…..

    klu ada…..

    upload dong……

    biar enak dwonloadya….

    terimah kasih….

    Reply

  16. alwi

    Nov 17. 2009

    ini tanggung jawab kita sebagai khalipah di muka bumi ini,utuk menyampaikan
    apa2 yg baik dlm agama kita ini

    Reply

  17. meya c-bone

    Nov 23. 2009

    assalamulikum.. weh skrg aku blajar d KL ceramah ni salu ku keudarakan…orang kedah,ngri 9 klntan smua dengar…heheh aku gelak dorang smua bengang..
    mula2 dorang x layan lama2 dorang mtak ku translate kan.. aku x paham sngan tp sikit2 boleh la… hehhehe lg 1 kpda orang tawu nti aku posting d hospital tawau taw….

    Reply

  18. dhed1

    Feb 12. 2010

    assalamu alaikum wr wb terimah kasih atas ceramahnya bos klu ada yg baru tolong di upoad agar kita bisa mendengarkanya bersama.dan minta maaf sebelumnya krn ceramanya aku nyontek untuk web aku terimah kasih wassalam salam persaudaraan

    Reply

  19. Azif

    Feb 26. 2010

    sape2 tau dmana blh download ceramh ustz ne yg d bone
    tlg la bg tau..

    Reply

  20. Maya

    Feb 26. 2010

    aik azif…
    kan boleh dlot tu

    Reply

  21. askar@ bob

    Mar 10. 2010

    salam you , i find my old friends she name Noraini bt Amiruddin 1980 school at SMK KINABUTAN CALL ME 0169002538

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hariadi.Org » LD? Tawau? Kunak? Bugis? Dengar ini ceramah - 23/02/2009

    […] bleh dengar online kt sini Tags: Bugis, Ceramah Category: Bugis Name […]

  2. Ya Rasulullah… | Yesterday...Today...Tomorrow... - 06/03/2009

    […] to puadede for the mp3 and […]

Leave a Reply

CommentLuv badge